Rabu, Julai 01, 2009

Nasi Kerabu


Nasi kerabu merupakan hidangan nasi yang asalnya bewarna kebiruan, dan biasanya dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng, keropok, budu dan ulam-ulaman lain. Warna biru nasi terhasil daripada kelopak bunga telang yang digunakan dalam masakan. Kini kesukaran menyediakan pewarnanya, menyebabkan ia disediakan bersama nasi putih biasa atau warna nasi kerabu kuning yang dimasak dengan menggunakan kunyit.

Nasi kerabu amat popular di negeri pantai timur seperti Kelantan dan sekarang ini ia boleh didapati di seluruh negara. Ia juga sering dimakan bersama solok lada.

3 ulasan:

  1. ...sedapnya nasi kerabu... sokmo tu buat nasi kerabu kuning jah...tok jadi2 nok tra buat hok purple... :)

    BalasPadam
  2. Lama-lama lg pandailah tu.

    BalasPadam
  3. my mum da buka stall nasi kerabu di tg.Agas muar..alhmdullh..rmai peminat.. hak3.. tulun kenal nasik kabu ko ore luar...sohor meta2 ..
    :-)

    BalasPadam