Rabu, Januari 13, 2010

Pantai Cahaya BulanPantai Cahaya Bulan merupakan salah satu pantai yang terkenal di negeri Kelantan, Malaysia. Ia terletak kira-kira 10 km dari Kota Bharu dan merupakan kawasan pendaratan tentera Jepun untuk menyerang British pada 8 Disember 1941.

Pada suatu ketika, pantai ini dinamakan Pantai Cinta Berahi, suatu nama yang dikatakan diberi oleh seorang askar British ketika dia di pantai ini pada masa Perang Dunia Ke II.

Pada masa itu, askar tersebut sedang menderita kerana cintanya tidak berbalas. Sesetengah orang tempatan masih menggunakan nama lama ini pada hari ini, walaupun mereka lebih suka merujuk kepada pantai ini sebagai PCB.Persisiran pantai ini adalah sejauh 1.2 km. Pantai ini terkenal kerana kawasannya panjang dan lebar, dengan pasir yang cantik dan air yang jernih. Deretan pokok ru dan pokok kelapa pula menambahkan lagi kecantikan pantai ini. Oleh itu Pantai Cahaya Bulan telah menjadi tempat perkelahan yang popular dikalangan keluarga-keluarga tempatan, khususnya pada hujung minggu.Pantai ini lengkap dengan kemudahan untuk para pengunjung, terdapat pilihan hotel, chalet seperti PCB Resort, Perdana Resort dan kawasan perkhemahan, kedai serta gerai makannan laut dan tandas awam.Tiada ulasan:

Catat Ulasan