Khamis, Mac 31, 2011

Woh Gomok



Kuih tepung gomok atau juga dieja sebagai buah gomok, atau woh gomok atau juga dikenali sebagai Kuih buah beluru merupakan sejenis kuih yang popular di pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu.

Ia merupakan sejenis kuih yang dibuat daripada tepung pulut dan berbentuk bulat getel dengan inti kelapa manis. Di bahagian luar tepung gomok dilumur dengan tepung pulut / tepung kacang hijau untuk mengelakkan ia daripada melekat sesama sendiri.

Kuih tepung gomok ini popular di Kelantan dan ada terdapat dijual secara meluas secara harian. Ia amat lazat, mudah dihasilkan dan harganya juga berpatutan.

Nama gomak kurang pasti bagaimana ia dinamakan sebegitu. Kemungkinannya sempena bentuk kuih yang bulat gemuk.

Ia tepat sekali, buoh gomok (kelantanese) nama diberi kerana bentuk nya yang bulat gemuk bersalut debu tepung gandum putih berintikan kelapa

Kuih tepung gomok ini adalah popular diseluruh Malaysia. Ia banyak dibuat, dan ada dijual di mana-mana sahaja, dan tidak perlu ditempah lebih awal

Kuih tepung gomok kurang diminati dikalangan golongan muda sebagi makanan harian kerana ia merupakan sejenis kuih yang manis. Tepung pulut yang digunakan bagi menyalut bahagian luarnya juga melekit pada jari orang yang memakannya, dan mudah lerai menyebabkan seseorang itu terpaksa berhati-hati ketika memakannya, dan perlu membasuh tangan selepas memakannya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan